Teljeskörű megoldások
és jó gyakorlatok a kórházi
étkeztetés területén
Cser Szilvia
Teljeskörű megoldások
Élelmezési üzemek adminisztrációja
étlaptervezéstől raktározáson át a kiszállításig
Értékesítés széles spektrumaban:
előrendeléses menü, A’la carte, büfé,
számlakészítés
QB-Suli
QB-Értékesítés
QB-Osztály
QB-Élelem
Online létszám, pótlétszám, egyedi rendelési
igények, akár egy mobiltelefonon is
Ebédrendelés bárhol, bármikor az
iskolai, munkahelyi és akár a kórházi
étkeztetésben
QB-Élelem: élelmezési és dietetikai rendszer
ü Étlaptervezés feltöltött nyersanyag és recepttörzzsel
kiegészítve tápanyagtartalommal
allergén kimutatással, só- és cukorértékkel
tisztítási és sütési veszteséggel
Receptek gyártói és HACCP leírással
ü Receptek korcsoport szerint és a főbb diéta
változatokra lettek kialakítva, ami tovább bővíthető
újabb elkészítési változatokra, vagy egy másik receptre
Tervezés
QB-Élelem: élelmezési és dietetikai rendszer
ü Korosztályos menük: rendelet szerinti ajánlással
biztosított étkezések száma szerint
ü Különböző diéták: szakmai előírásokkal
ü Étlaptervezés egy alapanyagrendszerben,
étlapmásolás több formában (részétkezésenként,
egy menüről egy vagy több menüre másolva, )
ü Hatályos rendeletek követése tervezésnél pl.: 10
napos anyagfelhasználás, változatossági mutató
ü Gazdálkodás elemzése : normához viszonyított
túllépés/megtakarítás jelzése
Tervezés
QB-Élelem - mint termelésirányítási rendszer
Beszerzés menedzselése:
ü tervezett étlapok és a várható létszám alapján automatikus árurendeléssel történik
egy vagy egyszerre több beszállítónak, vagy egyes étel csoportok szűkítésével (pl.
csak tejtermékekre; kenyerek, péksütemények csoportjára)
ü nyomtatható vagy pdf formában
ü naplózott rendeléskövetés (még folyamatban lévő, elküldött, visszaigazolt)
ü Több telephelyes ügyfeleink esetében az árúbeszerzés központosítható, a beszerzési
forrás és beszerzési ár optimalizálása érdekében
Tervezés Árurendelés
QB-Élelem: termelésirányítási rendszer
Komplett raktárgazdálkodás:
ü A megrendelés átemelhető, mint beérkezett árú,
mindemellett megtartva a javítás, kiegészítés lehetőségeit
ü Mozgásnemekkel elkülönített készletkezelés listázása: pl.
bevételezés, telephelyek közötti átadások, késztermék
gyártás, selejt stb.
ü Készletcsökkentés automatikus készlet kiadással, kiszabási
lista alapján napzárta funkcióval
ü Valós felhasználáshoz igazítható pót- és visszavételezéssel
ü Felhasználás költségelemzése átlag és tényleges áron
Tervezés
Árurendelés
Raktározás
QB-Élelem: termelésirányítási rendszer
ü Ételkészités raktárkiadási lista szerint és tételes kiszabási lista alapján :
ü Raktári kiadási lista -> tartalmazza a javasolt kiadási mennyiséget, követi az aktuális készletet és
felhívja a beszerzendő termékekre a figyelmet
ü Paraméterezhető tételes kiszabás: költséghelyenként, normál vagy diétás ételkészítésre, létszámra
vagy pótlétszámra
ü Tálalólista kérhető étel szétosztáshoz, szállítólevél a kiszállításhoz (készítési és átadási
időpontokkal, étel hőfok követésével)
ü Többféle ételcímkenyomtatási lehetőség az egyéni tálcás tálaláshoz (osztályonként/diétánkként
sorszámozottan) vagy „badellás” kiszállítás esetén ételféleségenként, adagszámok jelölésével
Tervezés Árúrendelés Raktározás
Ételkészítés
Tálalás/kiszállítás
ü Zárt rendszerű készletkövetés, megfelelő
pénzügyi bizonylatolás, feladások főkönyvi és
pénzügyi rendszereknek
ü Költségkeret figyelése tervezésnél és teljesült
kiadás alapján is listázható (menünként, naponta,
időszakra vagy egész évre)
ü Paraméterezhető költséghely kialakítás biztosítja
az egységek felhasználási értékeinek kimutatását
külön-külön vagy összesített formában
ü Szállítólevek a számlával összefuttathatóak
számlalikvividációval
QB-Élelem: listák, feladások
Ételkészítés Raktározás
Kiszállítás
- Több főzőkonyha esetén a törzsek karbantartása, étlapok tervezése, dietetikai munka és az árurendelés,
a központban történik
- A helyszínre szállított, vagy a központból átadott anyagok alapján a főzés, raktározás már a
főzőkonyhákon történik
- Folyamatos rálátás, összesített listázás
QB-Élelem: több telephely
működtetésében
Ételkészítés Raktározás
Kiszállítás
Ételkészítés Raktározás
Kiszállítás
Törzsek Tervezés Beszerzés
ØÉlelmezési osztály rögzíti
ØBetegosztályról, külső intézményből
webes felületen vagy akár mobil App-on
adják le a rendelést, beállított határidőig
Használatával az élelmezésen
megszűnik a létszámok kézi
felrögzítése, helyette néhány perc
alatt átszinkronizálnak az adatok!!
Létszámleadási lehetőségek
https://letszam.qb.hu
QB-Osztály: Admin felület
Egyedileg menedzselhető funkciók
üFelhasználók kezelése
üVálasztható menük/diéták köre
kórházanként/osztályonként
üLeadási határidők: akár eltérő
határidővel étkezőcsoportonként
üÜnnepnapi változások kezelése
üKülönrendelések anyagokra,
receptekre
üAkár rendezvények, bekészítések
igénylése
QB-Osztály: Felhasználói felület
üKönnyen kezelhető, szemet
vezető megjelenítés
üCsak engedélyezett diétához,
étkezéshez rögzíthető adat
üLétszámmásolási funkciók a
kevesebb adminisztrációhoz
üVálasztható mobil/tablet nézet
üListázható étlap (allergén,
tápanyagtartalom)
üLétszámösszesítő lista
üAdatkapcsolat medikai
rendszerrel
A szóban bemutatott programokat nézzük
meg egy gyakorlati példa alapján.
https://www.qb.hu/
cser.szilvia@qb.hu
+36 1 436 99 32
Köszönöm figyelmüket!